Sposób przygotowania:
Naturalna bulionetka warzywnaETAP 1:
Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą.
Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk.
Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić cebulę i pora. Smażyć, aż staną się szkliste.
ETAP 2:
Dodać starte warzywa korzeniowe (seler, pietruszkę, marchewkę) z selerem naciowym i zgniecionymi ząbkami czosnku.
Podlać wodą, przykryć garnek pokrywką i dusić 20 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
Wsypać wszystkie przyprawy i dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.
Dusić razem jeszcze przez około 10 min.
ETAP 3:
Po przestudzeniu zmielić blenderem. Przekładać do pojemników do mrożenia i wstawić do zamrażarki.
Przyprawę po zmrożeniu można nabierać łyżeczką, więc nie ma potrzeby dodatkowego porcjowania.
SylaUla
edytaha