SUPERPRZEPIS

Naturalna bulionetka warzywna

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Naturalna bulionetka warzywna

Bulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik.

Składniki:

Naturalna bulionetka warzywna

 

  • 1 kg marchewki
  • 400 g korzenia pietruszki
  • 1 seler korzeniowy ( ok 200 g)
  • 2 cebule (ok 200 g)
  • 1 mały por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 główka czosnku ( ok 8 ząbków)
  • 1 szklanka wody
  • 1 pęczek ziela lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka soli
  • 1 łyżeczka pieprzy czarnego mielonego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Naturalna bulionetka warzywna

ETAP 1:

Naturalna bulionetka warzywna
Cebulę z porem usmażyć w garnku na oleju rzepakowym.

Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą.

Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk.

Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić cebulę i pora. Smażyć, aż staną się szkliste.

ETAP 2:

Naturalna bulionetka warzywna
Do miękkich warzyw dodać przyprawy i zieleninę.

Dodać starte warzywa korzeniowe (seler, pietruszkę, marchewkę) z selerem naciowym i zgniecionymi ząbkami czosnku.

Podlać wodą, przykryć garnek pokrywką i dusić 20 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.

Wsypać wszystkie przyprawy i dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.

Dusić razem jeszcze przez około 10 min.

ETAP 3:

Naturalna bulionetka warzywna
Gotowe warzywa zmielić mocnym blenderem.

Po przestudzeniu zmielić blenderem. Przekładać do pojemników do mrożenia i wstawić do zamrażarki.

Przyprawę po zmrożeniu można nabierać łyżeczką, więc nie ma potrzeby dodatkowego porcjowania.


Tagi:

dodatki