BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Jabłka w całości w kompocie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam kompot ale z całych małych jabłek, jabłka takie wykorzystuje do różnych deserów, naleśników ale również tak do zjedzenia jak mam ochotę na coś pysznego.

Jabłka w całości w kompocie

Składniki:

Jabłka w całości w kompocie

 

  • Jabłka w całości ( małe),
  • cukier w zależności od kwasowości smaku jabłek ( ja na ten duży słoik dałam 10 łyżek),
  • woda przegotowana,

Sposób przygotowania:

Jabłka w całości w kompocie
Jabłka w całości, zdrowe nie uszkodzone dokładnie opłukać usunąć trzonki oraz szypułki.

Do dobrze wyparzonych, wymytych słoików ciasno powkładać jabłuszka. Jabłuszka zasypać cukrem ( w zależności od kwasowości smaku jabłek ).

Następnie zalać przegotowaną wystudzoną wodą tak aby jabłuszka były zakryte.

Słoiki dobrze zakręcić a następnie pasteryzować około 10 - 15 minut od chwili zagotowania.