WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 523]

Zimowe leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny i wyrazisty w smaku, warzywny sos w słoikach na zimę. Rodzaj leczo, które idealnie sprawdza się w zimowe miesiące.

Zimowe leczo

Składniki:

Zimowe leczo

 

Sposób przygotowania:

Zimowe leczo

Krojenie

Zimowe leczo
Cukinię kroimy w dość drobne kawałki ze skórką.

Wszystkie warzywa oczyszczamy. Pomidory obieramy, przekładamy do garnka i gotujemy. Jedną cukinię bez obierania kroimy na kawałki, drugą ścieramy na grubej tarce. Startą dodajemy do pomidorów.

Cebule

Zimowe leczo
Najlepiej użyć różnych rodzai kolorowej cebuli.

Cebule, najlepiej kolorowe kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na odrobinie oleju.

Gotowanie

Zimowe leczo
Do pomidorowego sosu dodajemy pokrojone warzywa.

Do rozgotowanych pomidorów z cukinią dodajemy pokrojoną drugą cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażoną cebulkę i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Dodajemy posiekane chili, ziele i listek. Przyprawiamy do smaku dusimy na małym ogniu.

Wekowanie

Zimowe leczo
Sos warzywny możemy dwukrotnie zapasteryzować.

Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a kolejnego dnia możemy czynność powtórzyć.