Sposób przygotowania:
Zimowe leczoKrojenie

Wszystkie warzywa oczyszczamy. Pomidory obieramy, przekładamy do garnka i gotujemy. Jedną cukinię bez obierania kroimy na kawałki, drugą ścieramy na grubej tarce. Startą dodajemy do pomidorów.
Cebule

Cebule, najlepiej kolorowe kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na odrobinie oleju.
Gotowanie

Do rozgotowanych pomidorów z cukinią dodajemy pokrojoną drugą cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażoną cebulkę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Dodajemy posiekane chili, ziele i listek. Przyprawiamy do smaku dusimy na małym ogniu.
Wekowanie

Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a kolejnego dnia możemy czynność powtórzyć.