olcia1-4@wp.pl

olcia1-4@wp.pl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czosnkowe krewetki z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimą krewetki dostarczają dużo białka. W połączeniu z czosnkiem sprawią, że będziemy mniej podatni na choroby, których zimną jest mnóstwo. Makaron doda nam energii, która jest potrzebna na zabawy zimowe :)

Czosnkowe krewetki z makaronem

Składniki:

Czosnkowe krewetki z makaronem

czosnkowe krewetki

  • 5 łyżek masła
  • 4 ząbki czosnku
  • opakowanie makaronu
  • pół średniej papryki pokrojonej w małe kosteczki
  • 800 g obranych i odżyłowanych krewetek
  • 4 łyżki śmietany
  • kilka kropel cytryny
  • szklanka białego wina (półwytrawne)
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki soli i pieprzy do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowe krewetki z makaronem

ETAP 1:

W misce należy wymieszać masło z czosnkiem, solą pieprzem oraz pokrojoną papryką. Następnie należy nasmarować krewetki powstałą masą i pozostawić na około pół godziny w lodówce.

Po odczekanym czasie usmażyć krewetki na rozgrzanej patelni. W czasie smażenia należy przewracać krewetki aby nie przywarły do patelni.

Po usmażeniu owoce morza skropić cytryną, dodać wina i śmietany. Dusić przez chwilę i dodać ugotowany wcześniej makaron.

Posypać natką pietruszki. Smacznego :)