Sposób przygotowania:
Danie studenckie
Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania dodać do makaronu jedną łyżkę oleju, żeby makaron w czasie gotowania nie przykleił się do siebie. Ugotowany makaron odcedzić. Paprykę czerwoną umyć, wyciąć ze środka gniazda nasionek i pokroić na bardzo małą kostkę. paprykę poddusić na rozgrzanym oleju, żeby zmiękła. Cebulę obrać, przemyć wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i drobno pokroić. Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Boczek oraz szynkę bardzo drobno pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem i jeszcze chwilę podsmażyć na patelni. Podsmażane składniki doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz słodką i ostrą papryką. Na koniec trzeć ser żółty na tarce o małych oczkach i wymieszać z gorącymi składnikami, żeby rozpuścił się.