gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Danie z kapusty z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane danie z kapusty z botwinką podaję jako danie na ciepłą kolację lub jako dodatek do obiadu.

Danie z kapusty z botwinką

Składniki:

Danie z kapusty z botwinką

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 małej cukinii
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek botwinki
  • liść selera
  • gałązka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 kiełbasy śląskie
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Danie z kapusty z botwinką

ETAP 1:

Danie z kapusty z botwinką
Poszatkowaną młodą kapustę przekładamy do garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę).

ETAP 2:

Danie z kapusty z botwinką
Botwinkę płuczemy, siekamy i dodajemy do kapusty.

Botwinkę siekamy.

ETAP 3:

Danie z kapusty z botwinką
Cukinię kroimy w kostkę, a zieleninę siekamy.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Liść selera i natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Warzywa dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż będą miękkie.

ETAP 4:

Danie z kapusty z botwinką
Napatelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni.

ETAP 5:

Danie z kapusty z botwinką
Cebulę przesmażamy z kiełbasą na patelni.

Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy do warzyw.

ETAP 6:

Danie z kapusty z botwinką
Do kiełbasy i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.
Smacznego :)


Tagi:

danie