Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięso indyka z kremowym sosie śmietanowym z kurkami. Pyszna, niebanalna propozycja na obiad do podania z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Sznycle z indyka w sosie kurkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

 

  • 5 sznycli z piersi indyka ( 400 g.)
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • masło klarowane do smażenia
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 300 g. kurek
  • sól , pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

ETAP 1:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Mięso umyć, osuszyć, rozbić.

Posypać sola i pieprzem, panierować w mące.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć sznycle na rumiano z obu stron.

Zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym.

Sos:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Obraną cebulę posiekać drobno , oczyszczoną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Na tłuszczu po smażeniu indyka przesmażyć cebulę z marchewką ew. dodać łyżkę masła.

ETAP 3:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Dołożyć kurki , smażyć do odparowania płynu.

ETAP 4:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Wlać śmietankę , doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.

ETAP 5:

Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Włożyć usmażone sznycle. Dusić do zgęstnięcia sosu.


Tagi:

mięso danie