SUPERPRZEPIS

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

  • 1
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim Więcej zdjęć (4)

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

podstawowe

  • 3 duże liście młodej kapusty
  • około 400 g mięsa mielonego
  • czerwona cebula
  • biała część pora
  • olej do smażenia
  • przyprawa gyros
  • płat ciasta francuskiego
  • żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

1

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim
Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros.

Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros.

2

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim
Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).

Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).

3

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim
Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa.

Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa.

4

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim
Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku.

Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku.

5

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim
Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.

Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.