BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polecam bardzo popularny na Śląsku chłodnik ze śledzi solonych matiasów. Chłodnik robi się bardzo szybko, podany z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami.

Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy)

Składniki:

Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy)

 

  • matiasy około 600 g,
  • woda lub mleko do moczenia śledzi,
  • cebula 1 większa,
  • sól do smaku,
  • pieprz grubo mielony do smaku,
  • ziele angielskie 5 ziarenek,
  • liście laurowe 2,
  • pieprz cały 4 ziarenka,
  • ocet według uznania ( u mnie 3 łyżki ),
  • cukier według uznania,
  • śmietana 18 % lub jogurt naturalny około 200 g,

Sposób przygotowania:

Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy)
Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku około 2 godzin ( w zależności jak mocno śledzie są solone).

Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miekkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby).

Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

Tagi:

zupy chłodnik