Sposób przygotowania:
Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy)
Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku około 2 godzin ( w zależności jak mocno śledzie są solone).
Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miekkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby).
Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.
Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miekkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby).
Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.
gusia1000