Sposób przygotowania:
Delikatny torcik dla dzieci
Truskawki umyć pod bieżącą wodą i odsączyć je, osuszyć, usunąć szypułki. Jajka sparzyć wrzącą wodą białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier kryształ. Do składników dodać same żółtka, proszek do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną wsypać do mąki tortowej i obie mąki przesiać na drobnym sicie. Dodać mąki do pozostałych składników. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do tortownicy a następnie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 190-200 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić biszkopt na dwie równe części. Obie części nasączyć sokiem grejpfrutowym i posmarować dżemem pomarańczowym. Według przepisu podanego na opakowaniu należy przygotować masę truskawkową i wyłożyć ją na jeden krążek biszkoptowy, następnie wrzucić pokrojone drobno truskawki na masę truskawkową i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić śmietankę kremówkę do deserów i ubić ją na sztywno wsypując do niej śmietanfix oraz cukier puder. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch i na boki tortu i równomiernie rozsmarować. Resztę śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować robiąc wzorki na wierzchu toru. Wyłożyć gotowe dekoracje i wykonać napis z polewy czekoladowej. Posypać posypką z masy cukrowej.
gosia56
Pyza
zewa
Właśnie o to samo miałam zapytać.
zewa
evita0007