agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Delikatny torcik dla dzieci

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatny torcik dla dzieci , smaczny, kolorowy

Delikatny torcik dla dzieci

Składniki:

Delikatny torcik dla dzieci

 

  • jajka 7 sztuk
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sok grejpfrutowy 1/2 szklanki
  • dżem pomarańczowy- 200 ml
  • masa truskawkowa 1 sztuka
  • truskawki świeże 20 dkg
  • śmietanka 30% do deserów 0,5 litra
  • śmietanfix 3 opakowania
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • kwiaty z masy cukrowej 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Delikatny torcik dla dzieci
Truskawki umyć pod bieżącą wodą i odsączyć je, osuszyć, usunąć szypułki. Jajka sparzyć wrzącą wodą białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier kryształ. Do składników dodać same żółtka, proszek do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną wsypać do mąki tortowej i obie mąki przesiać na drobnym sicie. Dodać mąki do pozostałych składników. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do tortownicy a następnie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 190-200 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić biszkopt na dwie równe części. Obie części nasączyć sokiem grejpfrutowym i posmarować dżemem pomarańczowym. Według przepisu podanego na opakowaniu należy przygotować masę truskawkową i wyłożyć ją na jeden krążek biszkoptowy, następnie wrzucić pokrojone drobno truskawki na masę truskawkową i przykryć drugim biszkoptem. Schłodzić śmietankę kremówkę do deserów i ubić ją na sztywno wsypując do niej śmietanfix oraz cukier puder. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch i na boki tortu i równomiernie rozsmarować. Resztę śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować robiąc wzorki na wierzchu toru. Wyłożyć gotowe dekoracje i wykonać napis z polewy czekoladowej. Posypać posypką z masy cukrowej.