Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowo-miętowy
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, całe jajka, mleko, krople miętowe, miksując dodawać gorącą kawę. Gotowe ciasto rozlać do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
Krem:
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, wlać wodę, zostawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Lekko podgrzać na małym paliku do rozpuszczenia. Dodać krople miętowe, wymieszać. Kremówkę z cukrem ubić na sztywną masę (przez ok. 2-3 minuty). Do żelatyny dodać ok. 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać, dodać do reszty śmietany, cały czas przy tym miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć ok. 2 łyżki do posypania na wierzch, resztę wsypać do kremu, wymieszać. Podzielić na 2 równe części.
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać, posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
Do miski wsypać mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, całe jajka, mleko, krople miętowe, miksując dodawać gorącą kawę. Gotowe ciasto rozlać do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
Krem:
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, wlać wodę, zostawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Lekko podgrzać na małym paliku do rozpuszczenia. Dodać krople miętowe, wymieszać. Kremówkę z cukrem ubić na sztywną masę (przez ok. 2-3 minuty). Do żelatyny dodać ok. 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać, dodać do reszty śmietany, cały czas przy tym miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć ok. 2 łyżki do posypania na wierzch, resztę wsypać do kremu, wymieszać. Podzielić na 2 równe części.
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać, posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
robaczek
lukrowanepierniczki
ciasteczka
mocsłodkości