Sposób przygotowania:
Deser bananowo-truskawkowy Eli
4 łyżeczki żelatyny zalać gorącą wodą(około 4-5 łyżek)i rozpuścić lub zimną wodą namoczyć i podgrzać do rozpuszczenia(zależy od żelatyny).4 banany obrać,pokroić,dodać szklankę mleka,1/4 soku z cytryny i dokładnie zmiksować.Dodać do masy zimną żelatynę i jeszcze raz zmiksować.Do 60 dkg truskawek(reszta do przybrania)dodać szklankę mleka,cukier,1/4 soku z cytryny i zmiksować.Dodać żelatynę(według przepisu wyżej,do masy bananowej)i jeszcze raz zmiksować.Poczekać aż masy lekko sie zetną i wkładać łyżką do pucharków na przemian.Ubić śmietanę z cukrem pudrem.Piątego banana obrać,pokroić na plasterki i skropić pozostałym sokiem z cytryny.Pucharki z deserem włożyć do lodówki do zastygnięcia.Zastygnięty deser wyjąć z lodówki i ozdobić bitą śmietaną,plastrami banana i truskawkami.Smacznego!
Jojo
iwi69
wedith1
luna
msewka
Marika_1961