Sposób przygotowania:
Deser bananowy na sojowym mleczku
Napój sojowy z kartonu wlej do naczynia. Dosyp cukier i zetrzyj drobno skórkę z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia. Do gorącego płynu dosyp agar-agar, wymieszaj dokładnie, gotuj 3-4 minuty, zestaw aby przestygł. Obierz owoce, pokrój je na plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny, zmiksuj na mus. Dodaj go do przestudzonego napoju. Masę przelej do filiżanek albo innych foremek i zostaw w chłodnym miejscu do stężenia. Agar powoduje, że masa tężeje już podczas stygnięcia i nie trzeba jej długo chłodzić. Na sos rozpuść kilka łyżek startej czekolady - wsyp ją ma małego rondelka, dolej trochę napoju sojowego i mieszaj aż składniki się połączą. Wyłóż zastygnięty deser na talerzyki odwracając foremki do góry dnem - po chwili same się z nich wysuną. Każdą porcję polej sosem i posyp tartą czekoladą.
msewka
Pyza
Myślę, że jak najbardziej możesz użyć zwykłego mleka, ale spróbuj tego sojowego - ja byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem. Agar też możesz zastąpić żelatynę - deser będzie o wiele bardziej zwarty
edytaha
Pyza
nie mam pojęcia bo nigdy jeszcze kakaowego sojowego nie próbowałam, ale jeśli sam napój Ci smakuje to można zamienić
Netka
Ja próbowałam,jest bardzo smaczne.Trzeba będzie spróbować.