Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Deser bananowy z czarną porzeczką Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój indywidualny przepis, który okazał się hitem. Połączenie bananów i czarnej porzeczki okazał się rewelacyjne.

Deser bananowy z czarną porzeczką Di

Składniki:

Deser bananowy z czarną porzeczką Di

banany

  • Masa bananowa:
  • 1 budyń śmietankowy (może być waniliowy)
  • 1/2 litra mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 duże banany
  • Dodatkowo:
  • 6 kruchych ciastek (ew. herbatników)
  • bita śmietna

Masa porzeczkowa:

Sposób przygotowania:

Deser bananowy z czarną porzeczką Di
Masa z bananów:

Ugotować budyń z mleka dodając 1 łyżkę cukru. Galaretkę w proszku wymieszać w jeszcze gorącym budyniu. Banany rozdrobnić blenderem, dodać do budyniu z galaretką i ponownie rozmieszać. 1/2 owocu odłożyć do dekoracji.

Na dnie szklanek umieścić ciastka i wypełnić je masą. Szklanki nie powinny być pełne. Masę z czarnej porzeczki delikatnie powpychać w deser.

Całość schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować pozostałym podaniem oraz bitą śmietaną.

Masa porzeczkowa:

Deser bananowy z czarną porzeczką Di
Jeśli porzeczka jest kwaśna można dodać więcej cukru. Pamiętać należy, iż banan jest słodki.

Czarną porzeczkę posypać cukrem i podusić widelcem. Masa nie powinna być gładka a jedynie chodzi, aby owoce puściły sok.


Tagi:

ciastka