jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser budyniowo-truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Tuż przed podaniem na budyń wyciskamy śmietankę. Dederki dekorujemy dowolnie. U mnie dekoracje stanowi listek melisy oraz pokrojona truskawka.

Deser budyniowo-truskawkowy

Składniki:

Deser budyniowo-truskawkowy

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Cukier do smaku (około 1 łyżki),
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 18 dużych truskawek ( po 3 na każdą porcję)
  • Bita śmietana w sprayu,
  • Melisa, 3 truskawki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Deser budyniowo-truskawkowy
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litry wody (wg przepisu na opakowaniu). Studzimy. W przygotowanych szklankach układamy po 3 truskawki. Zalewamy je przestudzoną galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Dodatkowo dokładamy do niego mąkę. Słodzimy do smaku. Lekko przestudzony wylewamy na zastygnięta galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia.