Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem i waflami ryżowymi- jest szybki i łatwy do przygotowania. Każdemu będzie smakować.

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem

Składniki:

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 500ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jabłka,
  • wafle ryżowe.

Sposób przygotowania:

Deser budyniowy z pieczonym jabłkiem
1. Jabłka przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obieram i kroję w małą kostkę.

2. Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budyń i cukier. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty.

3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucam część pokrojonego jabłka. Następnie wlewam budyń. Na wierzchu układam pozostałe jabłko. Deser dodatkowo posypuję pokruszonymi waflami ryżowymi.