Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Deser fusion kasza manna - tapioka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fusion swojskiej kaszy manny ze światową tapioką.

Deser fusion kasza manna - tapioka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser fusion kasza manna - tapioka

 

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ szklanki kaszy manny
  • ½ łyżki tapioki w granulkach
  • 1 łyżka tapioki w małych perełkach kolorowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy 8g
  • 8 dużych pianek marshmallow
  • 1 lub 2 owoce mango
  • trochę cukru z cynamonem do posypania

 

Sposób przygotowania:

Deser fusion kasza manna - tapioka
Rozdzielić mleko mniej więcej na pół - do jednej części mleka dodać obie tapioki, cukier i rozbełtane jajko i odstawić na kilka minut. Po kilku lub nawet kilkunastu minutach zagotować mleko bez dodatków i powoli wsypać kaszę mannę i po minucie gotowania dodać pozostałe mleko i ponownie zagotować ok. 1 minuty.Wyłączyć gaz, wsypać cukier waniliowy i pianki, wymieszać. Pianki się częściowo rozpuszczą, jeśli ktoś woli aby się rozpuściły całkowicie to należy je dodać w czasie gotowania. Odstawić na ok. 20 minut do przestygnięcia i rozlać na porcje, schłodzić. Mango obrać, pokroić na kawałki i przed podaniem nałożyć na każdą porcję budyniu i posypać cukrem z cynamonem.
Deser fusion kasza manna - tapioka
Tapioka występuje w wielu formach - na zdjęciu granulki.
Deser fusion kasza manna - tapioka
Najczęściej spotykana tapioka jest w formie perełek bez koloru lub kolorowych.