BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser ten przygotowałam dla męża z okazji jego święta Andrzejkowego. Deser bardzo prosty w przygotowaniu ,smaczny i lekki. Do galaretki dodałam truskawki z syropu, a syrop wykorzystałam do rozpuszczenia galaretek.

Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami

 

  • galaretka wiśniowa 1 op,
  • woda przegotowana gorąca 400 ml,

 

  • galaretki truskawkowe 1 op,
  • woda przegotowana gorąca 600 ml,

 

 

  • jogurt grecki 400 ml,
  • kremówka 30 % 200 ml,
  • puder cukier 2 łyżki,

 

  • żelatyna 8 łyżek,
  • galaretka cytrynowa 5 łyżek,
  • woda przegotowana gorąca 600 ml,

Sposób przygotowania:

Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Serduszka;

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml, przegotowanej gorącej wody.

Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie przelać do leciutko natłuszczonych foremek serduszka i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Truskawki odsączyć z syropu na sitku.

Syrop 200 ml. przelać do garnka dolać 600 ml. wody i doprowadzić do zagotowania.

Po zagotowaniu wyłączyć i wsypać 2 galaretki truskawkowe ,dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Do prostokątnej foremki lekko natłuszczonej włożyć truskawki, wlać rozpuszczoną galaretkę i włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.

Zagotować 600 ml.wody po zagotowaniu wyłączyć wsypać 8 łyżek żelatyny i 5 łyżek galaretki cytrynowe, mieszać tak długo aż żelatyna i galaretka się całkowicie rozpuszczą

Śmietanę kremówkę ubić ręczną trzepaczką dodając cukier puder ,połączyć z jogurtem greckim.

Do masy jogurtowej stopniowo dodawać letnią żelatynę cały czas mieszając trzepaczką.

Tak przygotowaną masę jogurtową wlać na stężoną galaretkę i ponownie włożyć do lodówki.

Gdy masa jogurtowa będzie prawie stężałą ułożyć na niej serduszka galaretkowe i ponownie włożyć do lodówki.

Po stężeniu deser pokroić na kawałki według serduszek.

Czas przygotowania + czas chłodzenia.
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Galaretkę wiśniową rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie ,następnie wypełnić nimi foremki serduszka
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Galaretki truskawkowe rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie ,przelać do natłuszczonej formy i włożyć do lodówki
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Śmietanę 30 % ubić trzepakiem z cukrem pudrem ,wymieszać z jogurtem greckim i rozpuszczoną żelatyną
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Na stężałą galaretkę wlać masę jogurtową i ponownie do lodówki
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Gdy masa będzie prawie stężała ułożyć wcześniej przygotowane serduszka i z powrotem do lodówki na kilka godzin
Deser galaretkowo - jogurtowy z serduszkami
Podawać pokrojone według serduszek

Tagi:

deser