Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kruche ciasteczka marchewkowe z różą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka o nietypowym składzie - kruche ciasto wzbogacone utartą drobno marchewką. Marmolada różana idealnie dopełnia smak i aromat ciasteczek.

Kruche ciasteczka marchewkowe z różą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka marchewkowe z różą

 

  • marchewka 200 g
  • masło 250 g
  • mąka tortowa 1,5 szkl.
  • mąka krupczatka 1/2 szkl.
  • cukier puder 3-4 pełne łyżki
  • marmolada z róży
  • mąka migdałowa

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka marchewkowe z różą
Wszystkie suche składniki ciasta razem z pokrojonym zimnym masłem zagnieść ręcznie lub malakserem do uzyskania jednolitego ciasta. Marchewkę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i odcisnąć nadmiar soku - odcedzoną marchewkę wgnieść w kruche ciasto podsypując mąką migdałową. 

Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wyciąć kółka średniej wielkości, na środek każdego nakładać po małej łyżeczce marmolady różanej i sklejać dwa przeciwległe brzegi. 

Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. 

Schłodzone ciasteczka upiec na rumiano w temp. 180*C z termoobiegiem. 

Wystudzić na kratce. 

Gotowe ciasteczka układać warstwowo na półmisku posypując cukrem pudrem. 
Kruche ciasteczka marchewkowe z różą
Zagnieść ciasto kruche i dodać startą marchewkę.
Kruche ciasteczka marchewkowe z różą
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i nadziać marmoladą.
Kruche ciasteczka marchewkowe z różą
Ciasteczka ułożyć na blaszce i schłodzić przed pieczeniem.
Kruche ciasteczka marchewkowe z różą
Piec na rumiano w temperaturze 180*C z termoobiegiem.