Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Kruche ciasteczka z makiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne kruche ciasteczka można podać na wiele różnych sposobów - tym razem proponuję z makiem i ulubionymi orzechami. Można przygotować w ten sposób zarówno ciasteczka słodkie, jak i słone.

Kruche ciasteczka z makiem i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka z makiem i orzechami

 

  • 200 g zimnego pełnotłustego masła
  • 300-350 g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • aromat migdałowy lub orzechowy
  • suchy mak do posypania
  • ulubione orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z makiem i orzechami
Zimne masło zagnieść z pozostałymi składnikami ręcznie albo z pomocą kuchennego robota. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Dopiero schłodzone ciasto wałkować posypując powierzchnię makiem wymieszanym z posiekanymi albo zmielonymi orzechami.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zarumienienia.

Po ostudzeniu przechowywać w szczelnej puszce.
Kruche ciasteczka z makiem i orzechami
Zimne masło posiekać i zagnieść z pozostałymi składnikami.
Kruche ciasteczka z makiem i orzechami
Szybko zagniecione ciasto powinno się lekko rwać.
Kruche ciasteczka z makiem i orzechami
Porcje ciasta owinąć w folię i schłodzić.