slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Drożdżowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem orzechowym. Świetne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Idealne ze szklanką mleka. Polecam.

Drożdżowe różyczki

Składniki:

Drożdżowe różyczki

 

  • 1 op. drożdży suchych (7g)
  • 3,5 szkl mąki
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • 200 g kremu orzechowego
  • oraz: lukier
  • tortownica o śred. 18 cm

Sposób przygotowania:

Drożdżowe różyczki
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Każdą część rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt, smarujemy pełną łyżeczką kremu i ciasno zwijamy (jak roladkę) i przekładamy do blaszki. Robimy tak z pozostałym ciastem i kremem i układamy obok siebie różyczki (roladki) ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem.