Sposób przygotowania:
Drożdżowe różyczki
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy ostudzone masło, jajka i śmietanę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą część rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt, smarujemy pełną łyżeczką kremu i ciasno zwijamy (jak roladkę) i przekładamy do blaszki. Robimy tak z pozostałym ciastem i kremem i układamy obok siebie różyczki (roladki) ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem.
Każdą część rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt, smarujemy pełną łyżeczką kremu i ciasno zwijamy (jak roladkę) i przekładamy do blaszki. Robimy tak z pozostałym ciastem i kremem i układamy obok siebie różyczki (roladki) ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu lekko polewamy lukrem.