monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatny elegancki deser, który można wykonać przy niezbyt wysokim nakładzie pracy i pieniędzy-czyli deser idealny:) polecam:). Możne być zwięczeniem romantycznej kolacji we dwoje:)

Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą

 

  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g ptasiego mleczka ( w dowolnym smaku)+2 łyżki śmietany 30%
  • Beza:
  • 60 g białka ( mniej więcej 3 sztuki rozm. M)
  • 45 g cukru pudru z wanilią
  • 1 łyżeczka octu

 

Sposób przygotowania:

Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
Mus: Do rondelka przelać śmietankę i dodać połamana czekoladę. Ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Odstudzić. Przykryć aby nie utworzył się kożuch i odłożyć do schłodzienia w lodówce. Następnie przełożyć do miski ubić na wpół sztywno, do momentu aż mus zmieni barwę na jaśniejszą. Orzechy: Orzechy obrać ze skorupki, posiekać i uprażyć na suchej i czystej patelni. Beza: Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder ( cukier z wanilią zmielić w młynku na puder) i ubijać aż białka będą liśniące. W między czasie w garnku zagotować wodę z octem. Za pomocą dwóch łyżek nabierać pianę i kłaść delikatnie na wodę. Gotować około 2 minut z każdej stron. Następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Ptasie mleczko: Do rondelka przełożyć ptasie mleczko, dodać śmietankę i ogrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Wykonanie; Na dno pucharków wsypać po 1 łyżeczce prażonych orzechów. Następnie ułożyć po 1 czubatej łyżce musu. Dać kleks z ptasiego mleczka oraz pozostałe orzechy. Na wierzchu delikatnie ułożyć bezę. Na jej wierzchu zrobić kleksy z ptasiego mleczka. Smacznego!
Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
schłodzoną mieszankę śmietany i czekolady ubić mikserem
Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
białka ubić na sztywno i dodawać cukier
Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
łyżką nakładać porcje piany i gotowac okolo 2 minut
Deser idealny -mus czekoladowy z gotowaną bezą
ptasie mleczko rozpuścić ze śmietanką