Sposób przygotowania:
Mus czekoladowy z migdałowymi dachówkami
Mus czekoladowy: czekoladę i masło rozpuścić. Białka ubić na sztywno z cukrem. Rozpuszczoną czekoladę i masło wymieszać razem, dodać 1/3 białka i dobrze wymieszać. Wlać masę do pozostałych 2/3 białka i mieszać delikatnie tak, aby połączyć obie masy. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem.
Dachówki: rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, cukier, masło i odrobinę wody, tak żeby powstała masa podobna do gęstej śmietany, dodać garść płatków migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na górną blachę położyć pergamin, przy pomocy łyżki ułożyć kilka porcji ciasta i rozprowadzić je na kilka centymetrów. Piec 5-6 min lub aż do momentu, kiedy brzegi dachówki się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok do wystygnięcia.
Na talerzu „ułożyć” dwie kreski musu, wbić w nie jedną dachówkę i udekorować listkami mięty.
Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.
Źrodło: materiały prasowe
Dachówki: rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, cukier, masło i odrobinę wody, tak żeby powstała masa podobna do gęstej śmietany, dodać garść płatków migdałów.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na górną blachę położyć pergamin, przy pomocy łyżki ułożyć kilka porcji ciasta i rozprowadzić je na kilka centymetrów. Piec 5-6 min lub aż do momentu, kiedy brzegi dachówki się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok do wystygnięcia.
Na talerzu „ułożyć” dwie kreski musu, wbić w nie jedną dachówkę i udekorować listkami mięty.
Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.
Źrodło: materiały prasowe