Haniia88

Haniia88

Kucharz
[Przepisów: 21]

CIasto z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inna forma musu czekoladowego

CIasto z musem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

CIasto z musem czekoladowym

 

  • 2 paczki biszkoptów podłużnych (ja używam w pomaranczowych opakowaniach firmy SAN)
  • Duży kubek mocnej herbaty
  • cytryna, cukier
  • 3 tabliczki czekolady (Wedla „Jedyna” deserowa, gorzka)
  • Brandy
  • 30 gram masła
  • woda
  • 3 duze jajka
  • 50g cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • opakowanie malin

 

Sposób przygotowania:

CIasto z musem czekoladowym
W tortownicy układamy warstwe biszkoptów. Polewamy je dokładnie połową herbaty (kubek herabty+ ok 4 łyżki cukru+ sok z cytryny + brandy bądż spirytus do smaku) Można wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptów trochę malin. Przygotowujemy mus. W garnuszku rozpuszczamy 3 tabliczki czekolady razem z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami Brandy. Po rozpuszczeniu wyłączamy ogień pod garnkiem. Dodajemy 30g masła. Studzimy mase. Po ostudzeniu można dodać jeszcze alkohol do masy czekoladowej. Do masy dodajemy 3 żółtka. Osobno ubijamy 3 białka. Pod koniec ubijania dodajemy do białęk cukier puder. Ubijamy śmietanę kremówkę. Ubite białka oraz śmietanę dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie i delikatnie mieszamy. Połowę przygotowanego musy wykładamy na przygotowane biszkopty. Na wrstwie musu ukłądamy kolejną warstwę biszkoptów, które tak jak wcześniej nasączamy herbatą. Na biszkopty resztę musu. Na wierzchu układamy resztę malin.
CIasto z musem czekoladowym
Etap 1