agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Deser jabłkowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i aromatyczne jabłuszka w wersji deserowej

Deser jabłkowy 3

Składniki:

Deser jabłkowy 3

 

  • jabłka antonówki 5 szt
  • śmietana 30 % - kremówka 1 szklanka
  • wanilia 1 szczypta
  • cukier waniliowy 4 łyżeczki
  • masło śmietankowe 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka 5 kostek

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy 3
Należy przygotować niezbędne składniki na deser. W dalszej kolejności jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać cienko, ze środka wydrążyć gniazda nasienne, następnie jabłka pokroić w kosteczkę, przesypać cukrem waniliowym, jabłka oprószyć szczyptą wanilii, przełożyć do rondelka, dodać masło i śmietankę kremówkę, na małym ogniu gotować jabłka aby delikatnie zmiękły, następnie przełożyć je do salaterek , ostudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych otworach i posypać nią wierzch deseru. Schłodzić w lodówce i serwować deser.