monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Deser jaglano-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kasz jaglana to bardzo zdrowy, jednak nieco zapomniany produkt. Ma niezwykle szerokie zastosowanie - tym razem użyta została do deseru ;-)

Deser jaglano-jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jaglano-jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser jaglano-jabłkowy
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, zazwyczaj jest to proporcja 2:1 (woda:kaszy). Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu. Następnie do miseczki/kokilki nakładamy warstwowo ugotowaną kaszę - jabłka - cynamon itd. Na koniec nakładamy powidła lub dżem. Ja użyłam domowego dżemu z czarnej porzeczki ;) Wkładamy na 1 minutkę do mikrofali i gotowe. SMACZNEGO!
Deser jaglano-jabłkowy
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i nakładamy ją warstwowo do naczynia.
Deser jaglano-jabłkowy
Jabłko obieramy i trzemy na tarce i skrapiamy cytryną.
Deser jaglano-jabłkowy
Na kaszę jaglaną nakładamy starte jabłko.
Deser jaglano-jabłkowy
Warstwę z jabłka posypujemy cynamonem i nakładamy następną warstwę kaszy, jabłka itd.