Sposób przygotowania:
Lody jogurtowe z rabarbaremETAP 1:
Przygotuj plastikowa foremkę z przykryciem o pojemności 1,2 l.
Łodygi rabarbaru umyj, oczyść, pokrój na małe kawałki. Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować wrzuć na niego pokrojony rabarbar. Rabarbar przesmaż lekko aż cukier równomiernie oblepi jego kawałki. Rabarbar może puścić odrobinę soku, nam to nie przeszkadza, lody będą jeszcze lepsze.
Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy rabarbar wraz z syropem powstałym przy smażeniu. Delikatnie przemieszaj masę.
Lody potrzebują przynajmniej 5-6 godzin aby całkowicie zastygły. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki co najmniej kwadrans przed podaniem.
gosiapiotrek23