Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik bez pieczenia na bazie soczków typu "kubuś" z dodatkiem brzoskwiń i płatków migdałów zachwyca smakiem i wyglądem.

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami

 

  • 200 g ciasteczek typu "Oreo"
  • 150 g masła
  • 75 g płatków migdałów
  • 6 opakowań budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,6 l czerwonego soczku typu "Kubuś"
  • 0,6 l zielonego soczku typu "Kubuś"
  • 0,6 l pomarańczowego soczku typu "Kubuś"

Sposób przygotowania:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami

Przygotowanie spodu:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami
Dokładnie pokruszone ciasteczka z masłem

Masło roztopić, lekko ostudzić. Ciasteczka razem z nadzieniem pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wylepić tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić 10 minut w lodówce.

Przygotowanie masy pomarańczowej:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami
Masa pomarańczowa z soczku i budyniu w trakcie gotowania

Połowę soku o kolorze pomarańczowym zagotować na wolnym ogniu z 1 łyżką cukru pudru. W drugiej połowie rozmieszać budynie (nie może być grudek). Do gotującego się soku powoli, mieszając zawartość garnka trzepaczką wlać masę budyniową. Zagotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (należy cały czas mieszać!)

Wylewanie masy na ciasteczka:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami
Masa pomarańczowa na spodzie z ciasteczek

Wylać na spód, wygładzić, ostudzić.

Przygotowanie masy zielonej:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami
Połówki brzoskwiń wyłożone na zieloną masę

Czynność powtórzyć z zielonym sokiem i dwoma budyniami. Wylać na pomarańczową masę, wygładzić, wyłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie, ostudzić.

Kończenie torciku:

Kubusiowy torcik z brzoskwiniami i migdałami
Wykończony torcik posypany płatkami migdałów

Identycznie zrobić masę z czerwonych soczków. Wlać na zieloną, wyrównać, wysypać migdały, docisnąć. Ostudzić. Torcik odłożyć na noc do lodówki. Smacznego!