Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kokosowa panna cotta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny deser o kremowej konsystencji pomimo dodatku żelatyny. Dość kaloryczny, więc nie polecam go osobom na wiecznej diecie ;)

Kokosowa panna cotta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa panna cotta

 

  • mleko kokosowe 400 ml
  • śmietana 30-36 % 1 szkl.
  • olej kokosowy 2-3 łyżki
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy 1-2 łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki
  • mleko 100 ml

Sposób przygotowania:

Kokosowa panna cotta
Kremówkę przelać do rondelka, rozgrzać z olejem kokosowym i dosypać cukier i cukier waniliowy, po czym wymieszać do rozpuszczenia. 

Do zimnego mleka wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do spęcznienia.

Po 10 minutach rozpuścić w mikrofalówce. Mleko kokosowe dodać do gorącej śmietany, dokładnie wymieszać dodając rozpuszczoną żelatynę.

Całość pozostawić do ostygnięcia, a następie ubić mikserem do zgęstnienia. Gęstą masę przelać do przygotowanych pojemników i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kiedy stężeje wyjąć na spodeczki. Można podać z owocowym musem albo cząstkami świeżych owoców.
Kokosowa panna cotta
W rondelku rozgrzać śmietankę z cukrem i olejem kokosowym.
Kokosowa panna cotta
W zimnym mleku namoczyć żelatynę i rozpuścić w mikrofalówce.
Kokosowa panna cotta
Do śmietany dodać mleko kokosowe i żelatynę.
Kokosowa panna cotta
Mieszaninę schłodzić, ubić i przelać do pojemników.