BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Mini torciki z herbatników

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam torciki z herbatników z pysznym nadzieniem oraz bitą śmietaną i owocami. Zasmakują jak dzieciom tak i dorosłym domownikom.

Mini torciki z herbatników

Składniki:

Mini torciki z herbatników

 

  • herbatniki 500 g,
  • serek mascarpone 500 g,
  • żółtko jaja 3 szt,
  • porzeczki czerwone 200 g,
  • cukier 6 - 8 łyżek,
  • Do dekoracji:
  • porzeczki czerwone 100 g,
  • porzeczki czarne 100 g,
  • bezy 300 g, (małe beziki)
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Mini torciki z herbatników
Żółtka oddzielamy od białek,następnie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając serek mascarpone.Ucieramy aż powstanie gładki, jednolity krem.

Krem dzielimy na dwie części.

Porzeczki czerwone miksujemy z cukrem na mus. 

Do jednej części kremu dodaje zmiksowane z cukrem czerwone porzeczki.

Kremem z musem porzeczkowym przekładam kruche herbatniki jeden na drugi.

Wierzch obkładam krem bez musu dodając trochę kremu z musem i lekko mieszam aby powstały delikatne fale.

Ozdabiam porzeczkami czarnymi i czerwonymi oraz bitą śmietaną i bezikami.

Torciki wkładam na co najmniej 2 - 3 godziny do lodówki, ciasteczka wtedy zmiękną i torciki są smaczne mięciutkie.

Tagi:

deser ciastka