Sposób przygotowania:
Gofry z serem i wiśniamiETAP 1:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wsypać do miski. Wbić jajko. Wlać mleko i 3 łyżki śmietany. Wszystko zmiksować na jednolite gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka.
Porcje ciasta wkładać do rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem. Piec na złotobrązowy kolor i wyjmować na metalową kratkę żeby gofry nabrały chrupkości.
Ser biały przełożyć do miseczki i wymieszać z jedną łyżką cukru i łyżeczką śmietany. Przełożyć do szprycy plastikowej lub rękawa cukierniczego.
Ser wyszprycować na gofry. Wiśnie wypestkować. Na gofrze z serem ułożyć po kilkanaście wiśni. Wszystko oprószyć cukrem pudrem.