kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Deser jogurtowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na deser jogurtowy z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Pyszna masa jogurtowa z orzeźwiającą galaretką. Polecam.

Deser jogurtowy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jogurtowy z brzoskwiniami

Na galaretkę z brzoskwiniami :

  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek wody
  • 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 2 połówki brzoskwiń

Na masę jogurtową :

  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki z czubkiem twarożku
  • 5 łyżek galaretki pomarańczowej

Ponadto :

  • Posypka cukrowa w kształcie serduszek

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy z brzoskwiniami
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy w kostkę. Do wysokiego pojemnika wkładamy jogurt naturalny i twarożek, miksujemy na gładką masę. Dodajemy chłodną galaretkę i ponownie miksujemy.

Przekładamy do pucharków po 4 łyżki masy jogurtowej i wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka jest lekko stężona wkładamy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i odstawiamy. 

Jak galaretka zacznie nam tężeć wyjmujemy z lodówki pucharki i przekładamy na masę jogurtową.

Na galaretkę wykładamy resztę masy jogurtowej. Dekorujemy cukrową posypką w kształcie serduszek.
Deser jogurtowy z brzoskwiniami
Wyjęte z puszki brzoskwinie kroimy w kostkę.
Deser jogurtowy z brzoskwiniami
Do masy jogurtowej dodajemy galaretkę i mieszamy.
Deser jogurtowy z brzoskwiniami
Pokrojone brzoskwinie wkładamy do chłodnej galaretki.
Deser jogurtowy z brzoskwiniami
Na dno pucharków wkładamy masę jogurtową.

Tagi:

deser