ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Deser karmelowo - śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser - nie wymagający pieczenia.

Deser karmelowo - śmietanowy

Składniki:

Deser karmelowo - śmietanowy

 

  • 2 paczki herbatników (do wyłożenia formy)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 paczka krakersów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kostka masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śmietan fixy
  • kakao gorzkie do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Deser karmelowo - śmietanowy
Mleko skondensowane w puszce gotujemy ok. 2 godzin (w zamkniętej puszce). Spód formy wykładamy herbatnikami. Na to wylewamy karmel który wytworzył się w puszce podczas gotowania. Kolejną warstwę stanowią krakersy, których obecność może zaskoczyć z racji ich słonego smaku - lecz komponują się one idealnie w deser. Kolejną warstwę będzie stanowić masa budyniowa: 2 budynie łączymy ze zmniejszoną niż podana na opakowaniu ilością mleka (600 ml) oraz cukrem, gotowy budyń studzimy. Kostkę miękkiego masła łączymy z budyniem - ważne aby dodawać zimny budyń po trochu - inaczej masa może nam się zważyć. Gotową masę maślano - budyniową wykładamy na poprzednie składniki i na to układamy drugą warstwę herbatników. Śmietanę miksujemy ok. 3-5 minut, dodajemy cukier waniliowy i śmietan fixy, miksujemy wszystko razem dalsze 2 minuty. Gotową masę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy gorzkim kakaem. Smacznego!