Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Deser kawowy z agarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To pyszna galaretka, która w połączeniu z waniliowym serkiem twarzy wspaniały, szybki deser. Substancją żelującą jest tu agar, który uwielbiam za to, że jest bardzo nieskomplikowany w użyciu i że działa prawie natychmiastowo.

Deser kawowy z agarem

Składniki:

Deser kawowy z agarem

 

  • Składniki na 2 - 3 porcje:
  • 1 szklanka gładkiego, gęstego białego serka
  • 1,5 łyżeczki agaru
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zaparzonej (mocnej)kawy + mleko do kawy wg gustu
  • ciemny cukier do kawy
  • likier amaretto
  • cukier waniliowy (w pudrze) - do smaku

Sposób przygotowania:

Deser kawowy z agarem
W wodzie ze szczyptą soli rozpuszczam agar, po czym podgrzewam mieszankę - mieszając do zagotowania, gotuję na małym ogniu kilka minut, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji. Tak przygotowany żel mieszam z kawą (z mlekiem i cukrem), dolewam wg smaku likier amaretto. Płyn odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce. Serek ucieram z pudrowym cukrem waniliowym na krem, dzielę na 2 części, do jednej dodaję do smaku likier. Wykładam białą masę na dno pucharka. Pozostałą część serka mieszam z połową tężejącej galaretki kawowej i wykładam masę jako następną warstwę w pucharku. Całość przykrywam warstwą z galaretki i przed podaniem ozdabiam np. bitą śmietaną .i.

Tagi:

kawa