alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Deser kokosowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sezon truskawkowy trwa więc trzeba z niego korzystać. Truskawki i kokos to para idealna. Efekt końcowy jest rewelacyjny.

Deser kokosowy z truskawkami

Składniki:

Deser kokosowy z truskawkami

 

  • 350 g mascarpone
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzątku
  • truskawki
  • kokos do posypania

Sposób przygotowania:

Deser kokosowy z truskawkami
Mleczko kokosowe, mascarpone, cukier puder i spirytus zmiksować. Wlać rozpuszczoną ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować.

Gotowy krem rozlać do szklanek i odłożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku i odłożyć do schłodzenia. Na kremie ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką.

Odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki.

Przed podaniem deser posypać kokosem i udekorować truskawkami.