Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jaglany deser kokosowy z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepyszna kremowa masa kokosowa z kaszy jaglanej i orzeźwiająca polewa truskawkowa to idealny duet na lato!

Jaglany deser kokosowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglany deser kokosowy z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Jaglany deser kokosowy z truskawkami
Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną, zamieszać dokładnie i zagotować aby nie było grudek. Wystudzić. Kasze jaglaną wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wrzucić do garnka, wlać 2 szklanki mleka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i mleko kokosowe, zmiksować blenderem. Masę rozłożyć do 4 szklaneczek. Lekko przestudzić. Nałożyć warstwę truskawkową, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jaglany deser kokosowy z truskawkami
Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną, zamieszać dokładnie i zagotować aby nie było grudek. Wystudzić.
Jaglany deser kokosowy z truskawkami
Kasze jaglaną wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wrzucić do garnka, wlać 2 szklanki mleka i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i mleko kokosowe, zmiksować blenderem.
Jaglany deser kokosowy z truskawkami
Masę rozłożyć do 4 szklaneczek. Lekko przestudzić.
Jaglany deser kokosowy z truskawkami
Nałożyć warstwę truskawkową, wstawić do lodówki na kilka godzin.