Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki serniczek może gościć na Waszym świątecznym stole. Bardzo proste, szybkie przygotowanie, z którym sobie każdy poradzi. Sernik na spodzie z herbatników z dodatkiem brzoskwiń.

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

 

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 jajek całych
  • ½ szk. oleju
  • 1 szk. cukru
  • ½ szk. mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami

I

Sernik z brzoskwiniami

1. Tortownice smaruję masłem, na dnie tortownicy układam herbatniki.

II

Sernik z brzoskwiniami

2. Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na połówki, układam na ciastkach.

III

Sernik z brzoskwiniami

3. 4 żółtka i 1 jajko ucieram mikserem z dodatkiem cukru.
4. Następnie dodaję na przemian ser sernikowy, olej, mleko, budynie w proszku aż do wyczerpania składników, cały czas miksując.
5. Pozostałe 4 białka ubijam mikserem, łączę z masą sernikową, mieszając delikatnie łyżką.
6. Masę wykładam na brzoskwinie.
7. Ciasto piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

8. Ciasto gotowe.
9. Smacznego.