Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser lodowy z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty, błyskawiczny w przygotowaniu deser. Lody z pomarańczami polane domową polewą czekoladową i posypane kolorową posypką.

Deser lodowy z polewą czekoladową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser lodowy z polewą czekoladową

 

  • 1/4 kostki masła
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 2 pomarańcze
  • 800 ml lodów toffi
  • kolorowa posypka cukrowa - wg uznania

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z polewą czekoladową
Masło przełożyć do rondelka. Dodać do niego kakao, cukier i mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Polewę czekoladową ostudzić. Pomarańcze obrać, wyfiletować (pozbawić białych błonek). Do pucharków rozłożyć lody (można użyć lodów o innym smaku). Na lodach rozłożyć cząstki pomarańczy. Każdą porcję deseru polać przygotowaną polewą czekoladową, posypać posypką cukrową. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser lodowy z polewą czekoladową
Masło przełożone do rondelka z dodatkiem kakao cukru i mleka.
Deser lodowy z polewą czekoladową
Ostudzona domowa polewa czekoladowa z masłem.
Deser lodowy z polewą czekoladową
Lody o smaku toffi rozłożone do pucharków.
Deser lodowy z polewą czekoladową
Wyfiletowane cząstki pomarańczy rozłożone na lodach.

Tagi:

lody