kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Deser lodowy z sosem żurawinowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Deser lodowy w wersji dla dorosłych.

Deser lodowy z sosem żurawinowym.

Składniki:

Deser lodowy z sosem żurawinowym.

 

  • 2 kulki lodów waniliowych
  • 2 szklanki żurawiny świeżej bądź mrożonej
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 stołowa łyżka brandy
  • garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Deser lodowy z sosem żurawinowym.
2 szklanki żurawiny wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę białego cukru.Żurawinę zalewamy litrem wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości około pół godziny. Po ugotowaniu żurawinę odsączamy z wody i miksujemy. Dodajemy 1 stołową łyżkę brandy i ponownie miksujemy.Żeby sos miał gładką konsystencję przecieramy go jeszcze przez sito. Do pucharków wykładamy 2 kulki lodów i polewamy ostudzonym sosem.Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi

Tagi:

lody