jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe rogaliki ze śliwką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe rogaliki na 2 kęsy. Kto jest chętny? Ja zawsze. Dziś polecam je w jesiennej odsłonie, a mianowicie dyniowo- śliwkowe. Wyglądają i smakują pysznie.

Dyniowe rogaliki ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe rogaliki ze śliwką

Drożdżowe ciasto dyniowe:

DODATKOWO:

LUKIER:

  • 1,5 łyżki mleka,
  • Cukier puder (około 0,5 szklanki)

Sposób przygotowania:

Dyniowe rogaliki ze śliwką

ETAP 1

Dyniowe rogaliki ze śliwką
łączymy składniki ciasta

CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.Między czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyni.

ETAP 2

Dyniowe rogaliki ze śliwką
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy płynny tłuszcz.
Gotowe ciasto, odchodzące od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

ETAP 3

Dyniowe rogaliki ze śliwką
na porcje ciasta wykładamy śliwki

Wyrośnięte wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.

ETAP 4

Dyniowe rogaliki ze śliwką
formujemy rogaliki

U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy połowę lub ćwiartkę śliwki (wszystko zależy od wielkości owoców). Trójkąty kolejno rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.

ETAP 5

Dyniowe rogaliki ze śliwką
jajkiem smarujemy rogaliki przed pieczeniem

Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane przekładamy do zimnego piekarnika. Włączamy go na180°C. Rogaliki pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder. Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Gotowym lukrem dekorujemy ciepłe rogaliki. Całość studzimy i gotowe.