Sposób przygotowania:
Dyniowe rogaliki ze śliwkąETAP 1

CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.Między czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyni.
ETAP 2

Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy płynny tłuszcz.
Gotowe ciasto, odchodzące od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
ETAP 3

Wyrośnięte wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Następnie wałkujemy je na grubość około 7 mm. Ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 12 cm. Otrzymane pasy dzielimy na trójkąty.
Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
ETAP 4

U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy połowę lub ćwiartkę śliwki (wszystko zależy od wielkości owoców). Trójkąty kolejno rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
ETAP 5

Uformowane rogaliki przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane przekładamy do zimnego piekarnika. Włączamy go na180°C. Rogaliki pieczemy do zrumienienia około 20 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder. Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Gotowym lukrem dekorujemy ciepłe rogaliki. Całość studzimy i gotowe.
mocsłodkości
biedroneczki
robaczek
skuter5
Czekoladka 2
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki