Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Deser marengowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser bezowy z delikatnym kremem pomarańczowym. Idealny na specjalne okazje jak i bez okazji. Polecam.

Deser marengowy

Składniki:

Deser marengowy

 

  • Marengi (bezy):
  • 6 białek
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

 

  • Lekki krem pomarańczowy:
  • 6 dużych kwaskowych pomarańczy
  • 5-6 łyżek mąki
  • 35 dag masła
  • 6 żółtek
  • 4-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Deser marengowy
Sposób wykonania bezy: Wcześniej schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubitą pianę usztywniamy cukrem. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobną tutką małe marengi. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 90-130 stopni C około 3 - 4 godzin. Sposób wykonania kremu: Na początek robimy jasną zasmażkę z mąki i 15 dag masła, rozprowadzamy sokiem z 4 pomarańczy. Zestawiamy z ognia. Do jeszcze gorącej zasmażki dodajemy żółtka i cukier, energicznie mieszamy. Studzimy. Pozostałe masło ucieramy mikserem, następnie po łyżce dodajemy zimną zasmażkę. Ucieramy na puszystą masę. Pozostałe pomarańcze filetujemy, kroimy na kawałki, dodajemy do kremu i teraz mieszamy drewnianą łyżką. Bezy układamy w pucharkach przekładamy kremem i odstawiamy w chłodne miejsce.

Tagi:

beza bezy