Sposób przygotowania:
Deser marengowy
Sposób wykonania bezy: Wcześniej schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubitą pianę usztywniamy cukrem. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobną tutką małe marengi. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 90-130 stopni C około 3 - 4 godzin. Sposób wykonania kremu: Na początek robimy jasną zasmażkę z mąki i 15 dag masła, rozprowadzamy sokiem z 4 pomarańczy. Zestawiamy z ognia. Do jeszcze gorącej zasmażki dodajemy żółtka i cukier, energicznie mieszamy. Studzimy. Pozostałe masło ucieramy mikserem, następnie po łyżce dodajemy zimną zasmażkę. Ucieramy na puszystą masę. Pozostałe pomarańcze filetujemy, kroimy na kawałki, dodajemy do kremu i teraz mieszamy drewnianą łyżką. Bezy układamy w pucharkach przekładamy kremem i odstawiamy w chłodne miejsce.