Sposób przygotowania:
Piankowe ciastoETAP 1:
Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.
ETAP 2:
Masa piankowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)
ETAP 3:
Upieczone ciasto po przestudzeniu posmarować konfiturą ( bardzo cienka warstwa) i od razu po przygotowaniu wylać masę piankową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i po przestudzeniu polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2
Czekoladka 2
mocsłodkości