iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piankowe ciasto

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepis bardzo stary i pewnie dla wielu znany, przed laty to było bardzo modne ciasto bo wtedy nikt się nie bał surowych jajek.

Piankowe ciasto

Składniki:

Piankowe ciasto

ciasto:

  • 3 białka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

masa piankowa:

dodatkowo:

  • 3 łyżki płatków róż ucieranych z cukrem lub marmolada różana
  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Piankowe ciasto

ETAP 1:

Piankowe ciasto
Ciasto rozsmarować w formie i upiec na złoty kolor.

Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.

ETAP 2:

Piankowe ciasto
Do masy piankowej dodać sok i dokładnie wymieszać.

Masa piankowa:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)

ETAP 3:

Piankowe ciasto
Masa piankowa bardzo szybko zastyga na cieście.

Upieczone ciasto po przestudzeniu posmarować konfiturą ( bardzo cienka warstwa) i od razu po przygotowaniu wylać masę piankową, wyrównać i wstawić do lodówki.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i po przestudzeniu polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.


Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem.