Ciasta bez pieczenia są lekkim deserem, który nie wymaga piekarnika. Mają aksamitną konsystencję i wyborny smak. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Deser warto urozmaicić też lodami lub owocami. Najbardziej znane ciasta bez pieczenia to bananowiec oraz tiramisu. Dobrym pomysłem jest też ciasto rafaello. Na świąteczny stół wspaniale pasuje również wielkanocna pascha waniliowa z dodatkiem kremu czekoladowego.

Jednym z najlepszych deserów na zimno jest włoska panna cotta. Dużą popularnością cieszy się też sernik na zimno, który jest łatwy do przygotowania, a polany owocowym sosem doskonale orzeźwia. Świetną sprawą są także jogurtowe ciasta na zimno. Ich jogurtowa masa jest delikatna i rozpływa się w ustach.

Klasyczne tiramisu ma wielu wielbicieli, choć potrzeba więcej czasu na jego przygotowanie to z pewnością warto! Małych łasuchów świetnie nawodnią ciasta na zimno z galaretką. Poza rewelacyjnym smakiem, ich atutem jest tęczowa barwa, która na pewno spodoba się maluchom.

Tiramisu

Tiramisu

Ciasto tiramisu to wykwintna włoska kompozycja czekolady, kremu z serka mascarpone, biszkoptów, kawy i likieru amaretto. Deser ma wyborny smak i delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Klasycznie biszkopty do tiramisu nasączone są gorzką kawą, dzięki czemu pysznie kontrastują ze słodyczą śmietanowej masy. Krem tiramisu można przygotować także bez serka mascarpone, zastępując go serkiem waniliowym lub śmietanką kremówką. Latem ciasto tiramisu najlepiej podawać z owocami, np. malinami, a zimną oprószone prawdziwym kakao lub startą gorzką czekoladą. Włoskie tiramisu wyśmienicie smakuje mocno schłodzone i podane w towarzystwie kawy espresso.

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit

Ciasto 3bit to szybki do przygotowania deser bez pieczenia, do którego niezbędna jest masa krówkowa (zwana również kajmakową) z puszki. Do ciasta potrzebne są ponadto maślane herbatniki, śmietana kremówka, budyń, mleko, czekolada. Aby nieco odchudzić to słodkie ciasto, można zastąpić ciastka pełnoziarnistymi herbatnikami, a kremówkę – wegańską śmietaną z mleka kokosowego. Zamiast masy kajmakowej sprawdzi się domowy mus owocowy. Deser smakuje najlepiej po całonocnym chłodzeniu się w lodówce.

Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

Ciasto „Rafaello” to elegancki deser kokosowy, który przygotowuje się bez pieczenia. Wystarczy przełożyć kilka warstw herbatników lub krakersów budyniem waniliowym, a całość posypać wiórkami kokosowymi. Znane są także przepisy na „Rafaello” z białą czekoladą oraz torcik kokosowy, który przygotowuje się na biszkopcie. Można przygotować również ciastka „Rafaello” w postaci małych kulek obtoczonych wiórkami kokosowymi.

Bananowiec

Bananowiec

Ciasto bananowe bez pieczenia to deser idealny na gorące dni. Przyjemnie chłodzi, apetycznie wygląda i pięknie pachnie. W cieście masa bananowa przełożona jest kruchymi biszkoptami, które nie wymagają wcześniejszego nasączenia. Ciasteczka biszkoptowe wchłaniają wilgoć z masy, dzięki czemu są bardzo miękkie i łatwo można je pokroić. Deser ma lekką, puszystą strukturę. Bananowiec na zimno wybornie smakuje z czekoladą i gałką lodów śmietankowych. Ciasto czekoladowo-bananowe jest doskonałą propozycją deseru na rodzinny piknik.

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Sernik na zimno to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Każdy kęs chłodzi i orzeźwia, więc ciasto doskonale sprawdza się jako propozycja na upalne dni. Przepis na sernik daje duże możliwości modyfikacji. Masę serową możesz łączyć, np. z kakao i dodawać do niej ulubione bakalie oraz świeże lub mrożone owoce. Sernik na zimno z herbatnikami może też zastąpić tradycyjny tort urodzinowy. Udekoruj go sezonowymi owocami – truskawkami, brzoskwiniami lub malinami – a wierzch ciasta polej galaretką w letnim kolorze. Spróbuj też lekkiego sernika dietetycznego z jogurtem i truskawkami. Taki deser to chwila słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia.

Znaleźliśmy 2179 przepisów w kategorii Ciasta bez pieczenia

Ciasto 3bit bez pieczenia

Ciasto 3bit bez pieczenia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: