AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Torcik piankowo brzoskwiniowy na spodzie z ciastek maślanych to propozycja na pyszny deser. Smakuje wybornie i wygląda okazale. Bardzo prosty w wykonaniu.

Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno

 

  • 500 ml smietany 30%
  • ciastka maślane 250 g
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła

Sposób przygotowania:

Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno
Ciastka wrzuciłam do miski i rozdrobniłam je za pomocą drewnianego tłuczka. W rondelku rozpusciłam masło, dodałam je do ciastek, wymieszałam wszystko i wyłożyłam na spód tortownicy, ugniotłam, nasączyłam syropem brzoskwiniowym z puszki i wstawiłam tortownicę do lodówki.

1 galaretkę rozpusciłam w szklance gorącej wody.

Brzoskwinie pokroiłam w kosteczkę, zostawiłam 2 sztuki do dekoracji.

Mikserem ubiłam schłodzoną smietanę z łyżką cukru pudru. Do ubitej smietany dodałam tężejącą galaretkę i pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszałam całosć. Włożyłam do lodówki na pół godziny. Rozpusciłam w szklance wody drugą galaretkę.

Po upływie w/w czasu wyjęłam spód, wylałam masę a na to tężejącą galaretkę.

Torcik powędrował do lodówki na 3 godziny, przed podaniem ozdobiłam kawałkami brzoskwini
Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno
Gotowy już schłodzony deser przed wyjęciem z tortownicy
Deser piankowo brzoskwiniowy na zimno
już za chwile będzie można pokroić i podać do kawy :-)