lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Deser pomarańczowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny deser z pomarańczy na ciepło..

Deser pomarańczowy 2

Składniki:

Deser pomarańczowy 2

 

Sposób przygotowania:

Deser pomarańczowy 2
Pomarańcze bardzo dokładnie umyć, obrać i podzielić na mniejsze części. Z każdej części ostrożnie usunąć błonki oraz białe części. Pięć żółtek utrzeć razem z trzema łyżkami cukru pudru. Do masy z żółtek i cukru dodać śmietanę i dobrze wymieszać, a w następnej kolejności dodać również cztery łyżeczki likieru pomarańczowego. Do naczynia żaroodpornego wlać przygotowaną masę pomarańczową oraz poukładać obrane z błonek części pomarańczy. Całość wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez około 5-7 minut. Gotowy deser wyjąć z piekarnika i przyozdobić bitą śmietaną oraz posypać z wierzchu według własnego uznania cynamonem. Deser powinno się jeść ciepły. Pomarańcze można również zastąpić innymi owocami..