jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Deser serowo-borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Deser możemy podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Jeśli schładzamy, to wówczas bezy rozkruszamy dopiero przed podaniem.

Deser serowo-borówkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser serowo-borówkowy

 

  • Składniki na 5-6 porcjii:
  • 0,6 kg białego sera ( u mnie z wiaderka),
  • 300 g borówki amerykańskiej,
  • 5-6 białych bez,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • Około 20 sztuk herbatników jasnych.
  • Świeże owoce do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Deser serowo-borówkowy
Borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy około 10 minut. W trakcie gotowania puszczą one sok i staną sie miękkie. Tak przygotowane studzimy. Aby przyspieszyć ten proces garnek z otrzymanym musem borówkowym wkładamy do zimnej wody. Między czasie kruszymy herbatniki. Pokruszone przekładamy na dno przygotowanych pucharków. Ostygnięte borówki, w ilości ok. 4/5 przekładamy do sera. Razem miksujemy. Po dokładnym zmiksowaniu borówkowy serek (jest pyszny!!!) wykładamy na herbatniki. Na ser wykładamy pozostałą ilość ostudzonej masy borówkowej.Na każdy deserek rozkruszamy po jednym bezie. Gotowe:). 
Deser serowo-borówkowy
Borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy
Deser serowo-borówkowy
Herbatniki kruszymy. porcjujemy do pucharków
Deser serowo-borówkowy
Przestudzony mus borówkowy dodajemy do serka
Deser serowo-borówkowy
Ser z dodatkami dokładni miksujemy na jednolita masę.

Tagi:

sery beza ser bezy