aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ucierane z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ekspresowe i bardzo łatwe do przygotowania ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.

Ucierane z borówkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ucierane z borówkami

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 300 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Ucierane z borówkami
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż uzyskamy pulchną masę jajeczną. Powoli wlewamy olej i nadal miksujemy.

Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie całość miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Dno i boki tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylewamy nasze ciasto.

Na wierzch wysypujemy opłukane i osuszone borówki.Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 35-40 minut.

Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia.Przed podaniem ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ucierane z borówkami
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i kilka kropli aromatu waniliowego.
Ucierane z borówkami
Całość miksujemy powoli wlewając olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem.
Ucierane z borówkami
Dobrze zmiksowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy.
Ucierane z borówkami
Na wierzch wysypujemy umyte i osuszone borówki.
Ucierane z borówkami
Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w 170 C.

Tagi:

borówka