jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śmietankowo-borówkowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Deser można wykonać także z mrożonymi owocami.

Śmietankowo-borówkowe tartaletki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śmietankowo-borówkowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek

 

  • Dodatkowo:
  • około 0,5 litra borówki amerykańskiej,
  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • Około 6 kostek deserowej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowo-borówkowe tartaletki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Na wyłożone ciasto wykładamy po kilka borówek, tak by zakryły dno. Wylepione tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.Po wyjęciu studzimy. Na owoce wykładamy ubitą śmietankę. Całość dekorujemy kilkoma owocami. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do chłody by stężały.Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do nie cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy. Tężejącą przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na upieczone babeczki z owocami.
Śmietankowo-borówkowe tartaletki
Gotowym ciastem wyklejamy wnętrze tartaletek.
Śmietankowo-borówkowe tartaletki
Tartaletki pieczemy. Gotowe studzimy, a następnie wypełniamy kremem.