Borówka amerykańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Ameryki. Jest kuzynką naszej jagody i choć różni się od niej wielkością, kształtem i kolorem, który określany jest jako sino-fioletowy, posiada z nią wiele cech wspólnych. Jako owoc deserowy, borówki amerykańskie idealnie sprawdzą się przy wypieku ciast i ciasteczek. Dżem i konfitury powstałe z tych owoców zawierają czynne enzymy obniżające poziom cholesterolu, toteż warto je jeść. 

Zastąpienie jagód borówkami amerykańskimi, jako nadzieniem do pierogów, czy naleśników zmniejszy kwasowość tych dań i sprawi, że będą słodsze. Najmłodsi ucieszą się zapewne z lodów borówkowych, tym bardziej jeśli pojawią się one razem z tartą z jagodami amerykańskimi. Do racuchów z jabłkami warto jest dodać trochę borówek. Ubarwią danie i wzbogacą je o cenne minerały. Owoce te idealnie nadają się na nalewki, wina albo likiery. Dodane do płatków albo zupy mlecznej dostarczą dzieciakom jedną dzienną porcję owoców.

Największym eksporterem borówek amerykańskich w Europie jest... Polska! Zdrowotne właściwości tego owocu już dawno odkryli nasi sąsiedzi. Niemcy z borówek robią knedle, które zachwycają przyjezdnych. U nas owoc ten nadal traktowany jest jako rarytas. Warto nie tylko jeść go na surowo, ale też dać mu szansę i wypróbować w licznych daniach. 

Polecane przepisy do kategorii Borówka amerykańska

Znaleźliśmy 267 przepisów w kategorii Borówka amerykańska