misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Deser serowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Warto poświęcić trochę czasu dla rozkoszy podniebienia

Deser serowo-orzechowy

Składniki:

Deser serowo-orzechowy

 

  • 15 dkg herbatników
  • 5 dkg mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1/2 kostki masła
  • 30 dkg serka homogenizowanego
  • 30 dkg zmielonego twarogu
  • zapach pomarańczowy
  • cukier waniliowy
  • 200ml likieru kawowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka kremówki
  • 3-4 łyżki nutelli

Sposób przygotowania:

Deser serowo-orzechowy
Herbatniki pokruszyć, wymieszać dokładnie z mielonymi orzechami i masłem,wyłożyć na tortownicę(śr 24 cm) i schłodzić w lodówce.
Serek homo.wymieszać z twarogiem,dodać zapach, cukier waniliowy,likier i zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącego soku pomarańnczowego i zmiksować z masą serową.
Kremówkę ubić i również wymieszać z serem.Tak przygotowaną masę wyłożyć na orzechowy spód tortownicy
i wstawić na 3 - 4 godz do lodówki.
Nutelle rozgrzać i polać fantazyjnie po wierzchu.